luni, 14 mai 2012

Între vorbe şi fapte

Văzând acest filmuleţ, mi-am amintit cuvintele lui Isus: "Nu oricine îmi zice Doamne, Doamne..." Cât sunt ele de adevărate şi cât de mare este riscul de a ne trăi credinţa doar la nivel de vorbe!
Chiar dacă este ceva mai lung, merită văzut acest fragment dintr-un film rusesc numit "Pildele". Este posibil să învăţăm mai mult din el decât din multe predici...
Vizionare plăcută!!!

duminică, 13 mai 2012

O iubire fără selecţie, fără condiţii şi fără limite!


(predica pe care am ţinut-o în Catedrala "Sf. Fecioară Maria, Regină" în duminica a VI-a Paştelui, la liturghia tinerilor de la ora 16.00)
Doi soţi cu experienţă în viaţa de familie, îşi sărbătoreau  nunta lor de 40 de ani într-un mic restaurant liniştit şi romantic. Dintr-o dată la masa lor apare o mică zână care le spune: Pentru că sunteţi un cuplu exemplar şi pentru iubirea voastră reciprocă în tot acest timp, vă îndeplinesc fiecăruia o dorinţă! Soţia spune imediat, fără a mai aştepta să se răzgândească zâna: Vreau să călătoresc cu soţul meu drag în jurul lumii! Zâna flutură bagheta magică şi apar două bilete de călătorie în mâinile ei. Soţul a văzut atunci că e treabă serioasă… S-a gândit un moment şi îşi îndreptă privirea spre soţie şi îi spuse: Ei bine, asta e o oportunitate cu care nu mă mai întâlnesc a doua oară în viaţă. Îmi pare rău iubirea mea, te iubesc foarte mult (…?), dar dorinţa mea este să am o soţie cu 30 de ani mai tânără decât mine! Soţia şi zâna au rămas profund dezamăgite. Dar dorinţa e dorinţă. Zâna a fluturat bagheta magică şi minune!… Ce credeţi că s-a întâmplat? Soţul a devenit imediat de 92 de ani, iar soţia lui a rămas la cei 62 de ani pe care îi avea!

sâmbătă, 12 mai 2012

Nu putem trăi singuri – trebuie să iubim!

Astăzi mi-am dat seama (... pentru a nu ştiu câta oară!) de un lucru – nu (mai) pot trăi singur! Trebuie să iubesc... Mult, foarte mult, extraordinar de mult. Nu pot trăi singur în viaţă... Trebuie să iubesc!
Dar staţi, să nu mă înţelegeţi greşit! Nu am nicio vină pentru ambivalenţa cuvântului "iubire". Şi, prin urmare, nu am nicio vină că  atunci când trebuie să vorbesc despre relaţia mea cu Dumnezeu sau despre deschiderea faţă de fraţii mei trebuie să folosesc acelaşi cuvânt pe care îl folosesc şi "maneliştii". Şi ce vină să am eu că auzim acest cuvânt deopotrivă în telenovele, în muzica perversă de astăzi (= "o noapte de iubire"), în filmele holywoodiene, la fiecare colţ de stradă şi, bineînţeles, în biserică.
Pur şi simplu, citind şi meditând Evanghelia pe care Biserica ne-o propune spre reflecţie în duminica a VI-a din Timpul Paştelui am ajuns la această concluzie: trebuie să iubesc mai mult... Trebuie să-l iubesc mai mult pe Dumnezeu pentru că mult mai mult decât merit mă iubeşte El... Trebuie să iubesc mai mult oamenii, pe toţii oamenii: şi pe cei care-mi plac şi pe cei care nu-mi plac, şi pe cei care îmi vor binele şi pe cei care îmi vor răul, şi pe cei care mă vorbesc de bine şi pe cei care mă vorbesc de rău pe la spate… Trebuie să iubesc mai mult pentru că Isus, cel care mă cunoaşte mai bine decât mă cunosc eu, asta mi-a cerut – să iubesc: „Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unii pe alţii”.
Isuse, dacă tu îmi ceri „doar atât”, eu, la rândul meu, îţi cer „doar atât”: Aceasta îţi cer: să mă ajuţi să iubesc aşa cum mi-ai cerut!

joi, 3 mai 2012

Isus ne este de ajuns!

Este impresionant dialogul dintre Isus şi apostolul Filip (cel pe care îl sărbătorim astăzi) din Evanghelia zilei.
Filip – "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl şi ne este de ajuns!"... Nu mai vrem nimic altceva decât să-l găsim pe el. Pe el îl căutăm în tot ceea ce facem pentru că "neliniştită va fi inima noastră (...)" până ce nu-l vom găsi pe Tatăl.
Isus – "De atâta vreme sunt cu voi şi tu nu m-ai cunoscut, Filipe? Cine m-a văzut pe mine l-a văzut şi pe Tatăl". Eu vă sunt de ajuns! 

Isuse, Totul meu,  fă să primesc cu inima deschisă tot ceea ce-mi trimiţi şi ajută-mă să nu-mi doresc niciodată mai mult decât îmi oferi tu! Ajută-mă... să-mi ajungi!!! 

Biblia învingătorului



Cand invingatorul comite o greseala, spune: ”Am gresit!“ si invata lectia.
Cand invinsul comite o greseala, spune: “Nu e vina mea!” si arunca vina pe altii.
Un invingator stie ca adversitatea este cel mai bun invatator.
Un invins se simte victima in fata adversitatilor vietii.
Un invingator stie ca rezultatele actiunilor lui depind de el.
Un invins crede in existenta ghinionului.

marți, 1 mai 2012

Sfântul Iosif, mijlocitorul şi exemplul muncitorilor

Sfântul Iosif, patronul muncitorilor, să mijlocească de la Dumnezeu harul de a-i fi recunoscută muncii valoarea şi nobleţea sa, iar muncitorilor demnitatea şi respectul pe care nu-l pierd câştigându-şi pâinea "în sudoarea frunţii"! Sfântul Iosif să ne fie exemplu şi mijlocitor...
"Într-adevăr, deşi din familie regală, unit în căsătorie cu cea mai nobilă şi mai sfântă dintre femei, considerat tată al Fiului lui Dumnezeu, Iosif îşi petrece viaţa lucrând cu braţele şi câştigând prin muncă tot ce era de trebuinţă pentru întreţinerea familiei sale." (Papa Leon al XIII-lea în scrisoarea enciclică Revum novarum).
Rugăciune în cinstea sf. Iosif, Patronul muncitorilor