luni, 27 august 2012

Înfruntă-ţi uriaşii! Pietrele succesului. Partea a II-a


Ne spune textul că David s-a aplecat asupra unui râu, a unei ape, şi de acolo a adunat 5 pietricele pe care le-a pus în desaga sa… Cu una dintre acestea l-a lovit pe uriaş. Dar le avea pe toate cinci.
Un râu, o apă din care a cules cinci pietricele…
Ştiţi, ca să-l putem învinge pe Goliatul nostru, avem şi noi nevoie de nişte pietricele. Oare care sunt acestea? Dar mai ales, de unde le putem lua? Există o apă, un râu asupra căruia trebuie să ne aplecăm şi noi pentru a culege aceste pietre. Acest râu este credinţa noastră pe care am primit-o atunci când am fost scufundaţi în apa Botezului, simbol al morţii lui Cristos şi izvor al credinţei noastre. Asupra acestei ape trebuie să ne aplecăm şi noi. Pietrele le vom culege de acolo, din credinţa noastră, din Botezul nostru. Trebuie să ne aplecăm asupra lui. Atunci am murit pentru păcat şi am înviat cu Cristos la o viaţă nouă. Atunci am intrat în marea familie a lui Dumnezeu. Suntem proprietatea lui. El este Uriaşul nostru, în faţa căruia ceilalţi uriaşi  par ca nişte furnici, chiar dacă sunt mai mari decât noi…

sâmbătă, 25 august 2012

Înfruntă-ţi uriaşii! (Partea I)


(Prima parte a unei meditaţii pe care am ţinut-o unui grup de aproximativ 60 de tineri din Iaşi adunaţi pentru o zi de reculegere în Postul Mare 2012. În pregătirea acestui material, m-am folosit de o carte scrisă de Max Lucado, Înfruntă-ţi uriaţii! Text biblic de referinţă – Capitolul 17 din Cartea întâi a Regilor). 
Este fascinantă această istorie a unei lupte inegale.
Este vorba despre un tânăr fără experienţa vieţii, un tânăr fraged, slab, fără cunoştinţe în ale luptei, care ştia doar să păzească nişte oi şi să tragă cu praştia după animalele sălbatice care atentau la turmiţa sa de oi. Aşadar, un astfel de tânăr, pe nume David, şi un colos, un uriaş, un experimentat în ale războiului, în ale luptei – Goliat… Peste trei metri înălţime, cu un scut de 40 de kg şi o suliţă de 30 de kg. Un adevărat monstru… Imaginaţi-vă o mini-bicicletă care atacă un trailer cu 18 roţi. Mihai Viteazu cu sabia lui și armata americană cu bombele sale…

vineri, 24 august 2012

Un om fără prefăcătorie


Text biblic de referinţă: Ioan 1, 45-51
„Te-am văzut pe când stăteai sub un smochin”, i-a spus Isus lui Natanael, aşa cum îl numeşte evanghelistul Ioan pe sfântul Bartolomeu, cel pe care sfânta Biserică îl sărbătoreşte astăzi 24 august.
La fel ar putea să ne spună Isus şi nouă: „Te-am văzut când munceai, te-am văzut când te-ai ridicat dimineaţă din pat, te-am văzut când mergeai cu tramvaiul, te-am văzut în biserică, te-am văzut meditând Cuvântul meu…” Da, ar putea să ne spună şi nouă aceleaşi cuvinte, pentru că el ne vede în fiecare moment.
Dar oare ar putea Isus să spună şi despre noi aceleaşi cuvinte pe care le-a spus despre Natanael: "Iată un adevărat israelit, un om căruia nu-i place prefăcătoria"(Ioan 1.47)? Oare ar putea spune Isus despre noi aceleaşi cuvinte: „Iată un creştin căruia nu-i place prefăcătoria; iată un creştin care caută cu sinceritate adevărul, care nu minte, care nu mă înşală, care nu joacă teatru în faţa mea... Iată un creştin pe care mă pot baza…” Oare ar putea spune Isus şi despre noi aceleaşi cuvinte?

luni, 20 august 2012

Exist ca să trăiesc


Două verbe – "a exista" şi "a trăi"... De cele mai multe ori le folosim ca fiind sinonime, în mod alternativ, când pe unul când pe altul, vrând să exprimăm cu ajutorul lor aceiaşi realitate. Dar, de fapt, ele surprind două realităţi diferite, chiar dacă sunt foarte strâns legate între ele.
"A exista" se referă la faptul de "a fi", de a fiinţa. Este un dat pe care l-am primit în mod gratuit din partea lui Dumnezeu. Existăm pentru că Dumnezeu ne-a chemat la viaţă prin colaborarea părinţilor noştri.
"A trăi" nu se referă doar la simpla existenţă, ci adaugă o nuanţă nouă: modul în care noi primim şi preţuim darul existenţei. Acesta este verbul care face diferenţa între oameni: existăm toţi, dar nu trăim toţi. Existăm toţi pentru că suntem în viaţă, dar nu trăim toţi pentru că nu ne bucurăm de viaţă...