vineri, 7 decembrie 2012

Un model pentru omul de astazi - MARIA

La data de 6 iulie 1902 a murit o copilă în vârstă de numai 12 ani, pe nume Maria Goretti. A murit în urma agresiunii la care a fost supusă de către un tânăr nemulţumit de faptul că această fetiţă a refuzat să devină obiectul josnic care să-i satisfacă un instinct orb; sau, cu alte cuvinte, ea a murit pentru că a refuzat să păcătuiască cu el şi să-şi murdărească sufletul…
Maria Goretti a murit şi a declanşat o mare admiraţie. Mulţimea a înconjurat-o pe fetiţă, iar înmormântarea ei s-a transformat într-o victorie de recunoştinţă pentru martira curăţiei. Lumea simplă s-a simţit solidară cu alegerile Mariei Goretti, pentru că a refuzat să facă compromisuri cu sine şi cu Dumnezeu.

miercuri, 5 decembrie 2012

Sfantul Nicolae versus Mos Nicolae


Sfântul Nicolae, episcop de Mira (actuala Turcie), este unul dintre cei mai populari sfinţi ai Bisericii, şi asta pentru că în jurul sărbătorii sale s-au ţesut foarte multe tradiţii şi obiceiuri.
Pentru copiii cuminţi sfântul Nicolae este „Moşul” care aduce daruri; pentru copii obraznici este cel care vine cu varga pentru a-i atenţiona; pentru părinţi sfântul Nicolae este „imaginea” cu care trebuie să se identifice în această zi, cumpărând dulciuri şi cadouri copiilor… Dar pentru creştinii de toate vârstele Sfântul Nicolae este şi rămâne, înainte de toate, un sfânt care ne aminteşte importanţa şi frumuseţea iubirii faţă de aproapele care devine o rază a iubirii care ne leagă de Dumnezeu.