duminică, 22 iulie 2012

Între dezamăgire şi împlinire

Sâmbătă după-amiază am postat pe facebook un citat luat din cardinalul Montini care mi-a plăcut foarte mult: „Pentru mulţi creştini nu mai există opoziţie între Cristos şi lume, nu pentru că lumea s-ar fi convertit la Cristos, dar pentru că ei, creştinii, s-au convertit la lume”. Au fost mai mulţi „prieteni virtuali” care au lăsat un comentariu la această postare. Dar mi-a atras atenţia, într-un mod deosebit, unul care spunea: „poate că Cristos a dezamăgit”, de aceea creştinii tind tot mai mult să se convertească la lume, la mentalitatea lumii.
Oare Cristos dezamăgeşte?

Stând puţin şi analizând acest comentariu, mi-am dat seama că este adevărat – Cristos poate să dezamăgească, şi chiar dezamăgeşte pe mulţi oameni. I-a dezamăgit pe mulţi cât a trăit pe acest pământ şi a continuat în toată istoria creştinismului să dezamăgească… Dar nu pe toţi. L-a dezamăgit pe tânărul bogat care s-a prezentat în faţa lui, întrebându-l: „Ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?” „Mergi, vinde tot ce ai, împarte săracilor, apoi vino şi urmează-mă”, răspunde Isus. Un răspuns care l-a dezamăgit profund pe tânăr şi a mers trist pentru că avea multe bogăţii şi puţină iubire. În schimb, Isus nu l-a dezamăgit pe Levi, vameşul, care era dispus să împartă averea sa cu cei săraci. Isus l-a dezamăgit pe Iuda, care aştepta altceva de la Isus – să pună mâna pe puterea politică a Israelului. Dar Isus nu i-a dezamăgit pe ceilalţi apostoli care au lăsat totul şi l-au urmat şi l-au vestit toată viaţa pe Isus. Nu i-a dezamăgit pe aceştia, chiar dacă toţi au fost nevoiţi să-şi dea viaţa pentru el. Isus l-a dezamăgit şi pe tâlharul răstignit în stânga sa care striga la Isus, cerându-i să se elibereze pe sine şi pe el. Dar nu l-a dezamăgit pe tâlharul din dreapta care i-a cerut: Aminteşte-ţi de mine când vei fi în Împărăţia ta.
De-a lungul istoriei s-a întâmplat exact aşa: Isus i-a dezamăgit pe unii şi i-a împlinit pe alţii. Aşa se întâmplă şi astăzi. Isus continuă să dezamăgească. Îi dezamăgeşte pe toţi aceea care îl caută în mod superficial, doar pentru anumite interese. Îi dezamăgeşte pe toţi cei care cred că el este doar un magician care rezolvă problemele oamenilor. Îi dezamăgeşte pe cei care vor ca viaţa lor să fie lipsită de orice problemă. Îi dezamăgeşte Isus pe toţi cei care nu sunt dispuşi să primească, nu ceea ce vor ei, ci ceea ce cred ei că este mai bine pentru ei.
Evanghelia de astăzi îl prezintă pe Isus înconjurat de multă lume. Mi se pare interesant ceea ce face Cristos la un moment dat: deşi era multă lume în jurul său, îi ia pe ucenici şi îi invită într-un loc retras să se odihnească puţin. De ce oare? De ce nu a rămas cu toţi oamenii? De ce? Pentru că aceştia nu erau dispuşi să rămână cu Isus. Iată ce spune textul: “Căci era aşa de multă lume care venea şi pleca”. Nu erau dispuşi să stea cu Isus. Erau oameni deja dezamăgiţi de Cristos – veneau şi plecau. Isus şi-a dat seama că nu-i poate ajuta pe aceşti oameni şi a preferat să se retragă deoparte cu o mână de oameni care erau dispuşi să rămână cu el.
După această întâlnire, ne spune Evanghelia, Isus, apropiindu-se cu barca de ţărm, a văzut mulţi oameni adunaţi din toate satele şi oraşele din jur. Erau adunaţi şi îl aşteptau pe el. De data aceasta Isus nu mai pleacă, nu se mai retrage, ci rămâne cu ei. “A fost cuprins de mare milă faţă de ei, pentru că erau ca nişte oi fără păstor. Atunci a început să-i înveţe îndelung”. De ce nu s-a mai retras acum? Pentru că aceşti oameni nu mai erau ca cei dinainte care veneau şi plecau, ci erau oameni care erau dispuşi să rămână cu el, să-l asculte şi să-l primească în vieţile lor.
Ce lecţie ne transmite şi nouă Evanghelia de astăzi! Este posibil ca şi noi să fi experimentat dezamăgirea lui Dumnezeu. Dar Evanghelia de astăzi ne aminteşte că, dacă s-a întâmplat acest lucru, nu a fost vina lui Dumnezeu. A fost din cauza noastră, pentru că nu am fost dispuşi să rămânem cu el.
Dacă ne trăim credinţa într-un mod superficial, Isus ne va dezamăgi. Dacă vom veni la Biserică doar pentru că aşa se obişnuieşte, vom rămâne dezamăgiţi. Dacă îl căutăm pe Dumnezeu doar când ne este greu, vom fi dezamăgiţi. Dacă suntem creştini doar o dată pe săptămână când mergem la Biserică, vom rămâne dezamăgiţi de Isus. Dacă vom rupe credinţa de viaţă, vom fi dezamăgiţi…
În schimb, dacă îl vom căuta pe Isus şi vom fi dispuşi să rămânem cu el, Isus ne va împlini. Dacă vom simţi nevoia de a ne întâlni cu el cât mai des „într-un loc retras”, el ne va împlini. Dacă îl vom lăsa pe el să decidă ceea ce este cel mai bine pentru noi, Isus ne va împlini. Dacă vom purta credinţa în fiecare moment al vieţii noastre, acest lucru ne va ajuta să ne împlinim. Dacă îl vom accepta pe Isus în viaţa noastră şi ne vom strădui să-l slujim cât mai bine în persoana fraţilor, el îşi va aminti de noi şi ne va oferi răsplata fericirii…