Papa Francisc a deschis astăzi în mod oficial Anul jubiliar al milostivirii, care are ca motto Misericordes sicut Pater, adică Milostivi ca Tatăl.
Dacă în predica din cadrul sfintel Liturghii Sfântul Părinte a vorbit mai mult despre milostivirea verticală pe care suntem invitați să o experimentăm tot mai mult în acest an descoperind fața paternă, iubitoare, iertătoare a lui Dumnezeu, la Angelus a vorbit și despre milostivirea orizontală pe care suntem chemați să o trăim în relațiile cu cei din jurul nostru.
În acest sens, aș vrea să împărtășesc cu voi câteva cuvinte pe care sfântul Augustin le adresa credincioșilor săi din Hipona în urmă cu 1600 de ani cu privire la milostivire:
Aș vrea să vă ofer, iubiți credincioși, câteva îndrumări cu privire la valoarea milostivirii. După cum mi-am dat seama, voi sunteți disponibili să faceți multe fapte bune, însă e necesar ca asupra acestui argument să mai insist, trasând câteva linii care să vă angajeze și mai mult. Să vedem deci ce anume este milostivirea? Nu înseamnă altceva decât a-ți încărca inima cu un pic din “mizeria” celuilalt. Cuvantul (latin) “misericordia” își trage numele din durerea pentru cel “miser” (adică pentru cel nenorocit, sărac, mizerabil). Ambele cuvinte sunt prezente în acest termen: mizeria și inima. Când inima ta este atinsă, lovită de mizeria celuilalt, iată, aceea este milostivire. Fiți atenți prin urmare, frații mei, ca toate faptele bune pe care le faceți în viață să fie făcute cu milostivire. De exemplu, tu obișnuiești să dai paine celui care are nevoie; fă acest gest din toată inima, nu cu nepăsare, pentru a nu trata ca pe un câine un om ca și tine. Când faci deci o faptă bună, comportă-te așa: daca oferi o pâine, imaginează-ți că ești în situația celui înfometat; dacă dai un pahar de apă, imaginează-ți că tu însuți ai fi însetat; dacă oferi o haină, imaginează-te în situația celui care nu are cu ce să se îmbrace; dacă găzduiești pe cineva, imaginează-ți că ești fără adăpost; dacă vizitezi un bolnav, pune-te în situația celui bolnav; dacă mergi la o înmormântare să-ți pară rău de cel care nu mai este printre noi; dacă împaci pe cei care se dușmănesc, gândește-te la cel care poartă dușmănie. Dacă îl iubim pe Dumnezeu și pe aproapele, nu putem face aceste lucruri fără participarea inimii. Acestea sunt faptele bune care pun la încercare identitatea noastră creștină. Sfântul Apostol spune: Cât timp avem încă ocazia, să facem bine tuturor. De asemenea, același Apostol spune: cine seamănă puțin, puțin culege. Cine a vorbit despre însămânțare, a promis și recorlta. (Sf. Augustin, Discursul 358A).Vă doresc tuturor un an al milostivirii bogat în haruri!