vineri, 2 martie 2012

Cuvintele care omoară...


De multe ori m-am întrebat: ce anume l-a făcut pe Isus în Grădina Ghtsemani să-i ceară Tatălui său o „învoire”: „Tată, dacă este cu putinţă, să treacă paharul acesta de la Mine”. Oare ce-l apăsa pe Isus cel mai mult în acele momente, ce îi era cel mai greu să suporte din cele ce urmau? Oare părăsirea din partea „prietenilor”? Oare suferinţa, durerea? Oare biciuirea sau moartea?
Nu aş şti să răspund cu exactitate. Şi nimeni nu poate face acest lucru. Dar, sunt convins, unul din cele mai grele momente prin care a trecut Dumnezeu ca om a fost scena batjocorii la care a fost supus în timp ce era pe cruce. Nu e vorba de piroane şi ciocane, ci de cuvinte de ocară aruncate aspra sa în semn de total dispreţ.
Să ne amintim câteva din acestea… Spectatorii strigau: „Dacă eşti tu Fiul lui Dumnezeu, coboară-te de pe cruce”. Liderii religioşi râdeau ironic spunând: „Pe alţii i-a salvat, iar pe sine nu se poate salva”. Soldaţii îşi băteau şi ei joc de victima lor prin aceste cuvinte: „Dacă tu eşti Regele iudeilor, salvează-te pe tine însuţi”. Până şi tâlharul strigă la el: „Nu eşti tu Cristosul? Salvează-te pe tine însuţi şi pe noi”.

Oare nu era destul că era răstignit… pe nedrept? Nu era suficient că a fost pus între doi răufăcători, deşi nu făcuse nici un rău? Erau cuiele prea scurte, coroana de spini prea netedă sau biciuirea prea scurtă?
Da, îi zdrobiseră trupul, iar acum voiau să-i zdrobească şi duhul! Aşa că au început să arunce asupra lui săgeţile ascuţite ale răutăţii verbale, înmuiate în otravă pură…
Aceasta este scena care mă revoltă cel mai mult. Ce fel de oameni îşi pot bate joc de un muribund? Ce om poţi fi ca să ajungi să pui pumni de sare peste rănile deschise ale unui rănit? Cum ai putea să-ţi baţi joc de o persoană aşezată pe un scaun electric? Sau cine ar fi atât de insensibil să-şi bată joc de fiul unei mame care se află între viaţă şi moarte?
Şi când te gândeşti la cuvintele sfântului Petru: „Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi când era chinuit, nu ameninţa, ci se supunea dreptului Judecător” (1Pt 2,23).
Ce lecţie pentru fiecare dintre noi… Nu răspundea la batjocuri, chiar dacă astea îl omorau. Nu spunea: „Am să te prind eu! Aşteaptă numai până după înviere, amice!” Nimic din toate acestea. Ascultare până la moarte… Supunere totală dreptului Judecător… Iubire până la ultima suflare… „Tată, iartă-i căci nu ştiu ce fac”.
Noi ce facem? Cu insultele aruncate asupra celorlalţi… Cu judecăţile de tot felul… Bârfele... ???
Să reţinem: cuvintele pot răni/omorî o persoană mai mult decât o pot face un ciocan şi nişte cuie…