duminică, 18 martie 2012

Sfântul Iosif şi puterea de a te împotrivi "normalului"


Dacă privim tablourile şi statuile care îl reprezintă astăzi pe sfântul Iosif, am spune despre el că era un bărbat înaintat în vârstă, cu barbă, venerabil şi demn de respect. Acesta este modul tradiţional de a-l prezenta pe sfântul Iosif… dar oare corespunde el realităţii? Nu avem dovezi în acest sens. Iar eu personal refuz să cred acest lucru. Cu atât mai mult cu cât, în acea perioadă, tinerii se căsătoreau la o vârstă destul de fragedă. De ce să ni-l închipuim pe Iosif bătrân?
Este mult mai frumos şi înălţător să ne gândim că Dumnezeu, pentru a-şi împlini planul, se foloseşte de doi tineri în floarea vârstei, în momentul viselor celor mai îndrăzneţe, când inima este cea mai generoasă. Eu cred că şi Maria şi Iosif erau tineri în momentul în care Dumnezeu le-a încredinţat aceste misiuni extraordinare; erau tineri care îşi făceau planuri pentru viitori.

Ei bine, în momentul tinereţii lor i-a chemat Dumnezeu să joace un rol unic. Iar Evanghelia de astăzi ne vorbeşte tocmai despre această chemare. În acest sens, Iosif le serveşte ca exemplu, mai ales tinerilor, care şi ei sunt la momentul în care i-au cele mai importante decizii pentru viaţa lor. Ce se întâmplase? S-a auzit în cetate că Maria a rămas însărcinată. Ea era logodită cu Iosif. În perioada logodnei, soţii nu aveau voie să stea împreună. Iosif nu se ştia vinovat de a fi încălcat această lege. Nu avusese nici un contact cu Maria. El era îndreptăţit să creadă că Maria l-a înşelat, că a păcătuit cu un alt bărbat. Potrivit uzanţelor timpului, era normal ca Iosif în acest moment să o denunţe, iar Maria urma să fie omorâtă. Aceasta era şi Legea lui Moise. 
El o iubea, totuşi, foarte mult pe Maria, ţinea la ea, probabil abia aştepta momentul nunţii… Dar, iată, află că Maria l-a dezamăgit... Ce poate fi mai trist pentru un om care iubeşte decât să simtă că este trădat în iubirea sa.
Dar este extraordinar modul în care acţionează Iosif. Ne spune Evanghelia de astăzi că îngerul lui Dumnezeu i-a apărut în vis. Se vorbeşte des în Biblie despre vis. Este bine să reţinem că, în limbaj biblic, visul nu are nimic în comun cu somnul, ci este un mod de a exprima o aventură spirituală în care este implicată o anumită persoană. A spune că îngerul i-a apărut în vis înseamnă a spune că Dumnezeu i-a vorbit inimii sale într-un moment de tăcere şi i-a adresat această invitaţie: „Nu te teme! Ia-o pe Maria, pentru că ce s-a zămislit în dânsa este de la Duhul Sfânt”. Trezindu-se din somn, adică din meditaţia sa, Iosif a făcut aşa cum i-a spus îngerul.
Iată mesajul pe care ni-l transmite sfântul Iosif astăzi: pentru Iosif, normal era să o lase pe Maria, să o repudieze, dar Iosif, ascultând în tăcere glasul lui Dumnezeu, are puterea de a se împotrivi normalului, de a schimba normalul, evidentul, şi de a face ceea ce i-a cerut Dumnezeu.
Este exact situaţia noastră. Trăim într-o lume în care anormalul a devenit normal: este normal să nu mergi la Biserică, este normal să nu te rogi, este normal să trăieşti în concubinaj, este normal să te bucuri de plăcerile vieţii, e normal să profiţi la maxim de viaţă (în sensul cel mai peiorativ al cuvântului), e normal să te gândeşti numai la tine, e normal să înjuri, e normal să faci tot ceea ce societatea de astăzi te invită să faci. Sunt normale toate acestea. Şi pentru Iosif era normal să o lase pe Maria, să se despartă de ea şi să o lase să moară. Dar Iosif s-a împotrivit normalului şi a acceptat să împlinească voinţa lui Dumnezeu, a trăit toată viaţa în totală supunere faţă de cuvântul său, chiar dacă nu i-a fost greu nici lui.
Iată marea lecţie pe care ne-o dă sfântul Iosif nouă astăzi: invitaţia de a fi disponibili faţă de Dumnezeu şi de a urma cuvântul său chiar şi atunci când aceasta ar presupune ca noi să trăim altfel decât este normal.
Să-i cerem astăzi lui Dumnezeu prin mijlocirea marelui sfânt Iosif, ajutorul de a reuşi să ne împotrivim şi noi răului prezent în lume şi să percepem, aşa cum a făcut şi sfântul Iosif, în tăcere şi reculegere interioară glasul lui Dumnezeu care ne invită să-l urmăm şi să acceptăm planul pe care el îl are cu fiecare dintre noi.
Sfinte Iosife, patronul Bisericii, patronul tinerilor, roagă-te şi mijloceşte pentru noi. Amin
Iacob l-a avut de fiu pe Iosif, logodnicul Mariei, din care s-a născut Isus, care se numeşte Cristos. Şi naşterea lui Isus Cristos a fost aşa: Maria, mama lui, era logodită cu Iosif. Mai înainte ca să locuiască ei împreună, s-a aflat că a zămislit de la Duhul Sfânt. Iosif, logodnicul ei, fiind drept şi nevrând s-o facă de ocară, a voit să o lase în ascuns. Dar după ce cugetase el acestea, iată că îngerul Domnului i se arătă în vis şi-i zise: "Iosife, fiul lui David, nu te teme să o iei la tine pe Maria, logodnica ta, căci ce s-a zămislit într-însa este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui pe poporul său de păcate". Trezindu-se din somn, Iosif a făcut aşa cum i-a poruncit îngerul Domnului. (Matei 1,16.18-21.24a)