luni, 6 martie 2017

Postul Mare împreună cu Sf. Augustin. Păcatele mici

Introducere
Micile picături, atunci când cad în mod continuu și insistent, pot umple fluvii sau săpa în pietre; la fel și micile păcate cotidiene, chiar dacă nu sunt foarte grave, sunt capabile, tocmai pentru că sunt numeroase, să îl conducă pe om la moarte. Sunt ușoare, nu sunt grave”: aceasta este justificarea instinctivă pe care omul o formulează confruntându-se cu păcate mult mai mari. Dar asta înseamnă deja autosuficiență… Care sunt remediile pe care Sf. Scriptură le propune pentru a îndrepta o asemenea fragilitate umană? Faptele de milostivire corporală și spirituală, rugăciunea, postul și pomana; la acestea Augustin adaugă deseori plânsul și căința inimii.

 "Dacă anumite seducții lumești încearcă să se strecoare în sufletul vostru, săvârșiți opere de milostivire și practicați pomana, postul, rugăciunea. Cu aceste mijloace se poate obține iertarea păcatelor cotidiene, care nu au cum să nu se strecoare în suflet din cauza fragilității umane. Nu le neglija pentru că sunt mai puțin grave, ci preocupă-te pentru că sunt multe. Fiți atenți, frații mei. Sunt ușoare, nu sunt grave. Nu este un animal mare ca leul, care ar putea să te răpună cu o singură mușcătură. Dar de cele mai multe ori și animalele mici, dacă sunt multe, pot ucide. Dacă cineva este aruncat într-un loc plin de purici, nu moare oare? Nu sunt mari, dar natura omului este slabă și poate să fie ucisă și de animale minuscule. Așa sunt și păcatele mici. Voi ziceți că sunt mici... Fiți atenți, însă, pentru că sunt multe. Cât de mici sunt firele de nisip! Dar dacă într-o navă se pune mult nisip, aceasta se scufundă în întregime. Cât de mici sunt picăturile de ploaie! Dar nu reușesc să provoace inundații și să dărâme edificii? De aceea nu neglijați aceste mici păcate. Dar veți spune: Cine poate să nu aibă astfel de păcate? Pentru ca tu să nu spui asta – pentru că într-adevăr nimeni nu ar putea – Dumnezeu, care este plin de milostivire, văzând fragilitatea noastră, ne-a lăsat anumite remedii. Care sunt acestea? Pomana, postul, rugăciunea – acestea sunt. Pentru ca să te poți ruga cu sinceritate, trebuie să faci pomeni perfecte. Care sunt pomenile perfecte? Acestea: când ai mai mult decât ai nevoie să dai celui nevoiaș și când cineva te insultă, să îl ierți." (Serm. 9, 17)

Pe scurt…
"Deoarece suntem oameni, nu putem evita căderile; ceea ce este important, însă, este să nu le ignorăm sau să le minimalizăm. Fluviile care se revarsă nu se umplu cu mici picături? O mică infiltrație, care nu este reparată la timp, provoacă cu timpul scufundarea bărcii." (Serm. 58, 9-10)