miercuri, 29 februarie 2012

Frumoasa şi Bestia


Cine nu a auzit de celebrul basm Frumoasa şi Bestia?! La început el era frumos şi locuia într-un palat minunat. Dar a venit blestemul şi, retras în castelul său, nu i-au mai rămas decât faţa fioroasă, colţii încovoiaţi, saliva care-i curgea pe chip şi… răgetele puternice pe care le scotea.
Norocul lui a fost că a apărut Frumoasa. V-aţi gândit vreodată ce s-ar fi ales de Bestie dacă nu apărea Frumoasa? Sau ce s-ar fi întâmplat dacă ea ar fi rămas indiferentă faţă de el? Dar nu a fost aşa. Ea a început să iubească Bestia, iar aceasta din urmă a început să devină tot mai frumoasă.
Adevărul este că în fiecare dintre noi zace şi o Bestie. Numai că lucrurile nu au stat aşa dintotdeauna. A existat o vreme în care omul arăta asemenea bestiei la început: era frumos, bun şi locuia într-un palat minunat – Edenul. A apărut blestemul, păcatul, şi încetul cu încetul omul a devenit tot mai mult… o Bestie, ajungând să facă lucruri nedemne de el şi să arate tot mai urât din cauza păcatului… Partea urâtă din om a început tot mai mult să iasă la iveală.

Dar şi în cazul nostru, al oamenilor, norocul a fost că a apărut Frumoasa sau Frumuseţea. Oare ce s-ar fi întâmplat cu omul dacă nu ar fi apărut Ea? Şi ce s-ar fi ales de om dacă Frumuseţea ar fi rămas indiferentă faţă de el? Nu ştiu să spun. Important este că a apărut Ea şi, pentru că i-a arătat Bestiei că o iubeşte, ea însăşi a devenit mai bună şi mai frumoasă…
V-aţi dat seama… Frumoasa nu este alta decât Cristos, cel care a venit pe pământ pentru a transforma omul şi a-i reda strălucirea şi frumuseţea de la început.
Analogia cu Frumoasa şi Bestia nu merge, însă, până la sfârşit. În poveste, Frumoasa ajunge să sărute Bestia. În Biblie, Frumuseţea face mult mai mult decât atât: devine ea însăşi Bestie, pentru ca bestia să poată deveni mai frumoasă. Cel fără de păcat a luat chipul unui păcătos pentru ca noi, păcătoşii, să putem dobândi chipul unui sfânt.
Îţi mulţumim, Isuse!