joi, 16 februarie 2012

Sarcina unui artist – sarcina vieţii!


La data de 18 noiembrie 1995, violonistul Itzhak Perlman trebuia să cânte la vioară într-un concert de Beethowen în Avery Fisher Hall din New York. În copilărie a suferit de poliomielită şi i-a fost greu să umble. 
Ziua concertului a sosit, a urcat pe scenă şi s-a îndreptat spre scaunul lui. A pus cârjele jos, şi-a deschis protezele picioarelor şi s-a aşezat, căutându-şi o poziţie bună, întinzându-şi unul din picioare înainte, pe celălalt sprijinindu-se. Şi-a luat vioara, a potrivit-o şi a făcut semn dirijorului pentru a începe.      
Dar, chiar atunci s-a rupt o coardă. În sală s-a simţit fiorul unui necaz colectiv. Toţi s-au gândit, ce greu ar fi ca el să se întoarcă şi să repare instrumentul. Dar violonistul nu s-a mişcat de la locul lui. A rămas câteva momente cu ochii închişi şi apoi a făcut un semn dirijorului că poate începe concertul.
A cântat piesele doar cu trei coarde. În capul lui, a recompus într-o clipă digitaţia, schimbările corzilor, salturile şi combinaţiile şi a cântat toate piesele ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. La sfârşit, ovaţiunile erau asurzitoare.
A ridicat arcul pentru a cere un moment de linişte. Atunci a zis: “Vedeţi dumneavoastră, câteodată sarcina unui artist este să descopere câtă muzică se poate face cu ceea ce rămâne”.
    Oare nu aceasta este şi sarcina vieţii: de a construi mereu cu ceea ce rămâne?